středa 25. května 2016

Dřevěné podlahy, bambus



Bambusová dřevěná podlaha


Jsem velkým zastáncem dřevěných podlah a to jakékoliv typu. U dřevěných podlah se nejčastěji setkáváme s podlahami masivními, prkennými, třívrstvými nebo parketami. Tyto podlahy mají velmi přirozený vzhled a dokáží prostory dokonale zútulnit.

Bambusová podlaha mě v poslední době velmi zaujala jak vzhledem, tak i příznivými vlastnostmi a v konečné fázi i cenou. Z hlediska designu jsou bambusové podlahy velmi netradiční a to jak barevně, tak strukturou. Bambusové podlahy jsou nabízeny ve světlých a tmavých odstínech, které je dosaženo pomocí metody karbonizace.

Pojmy, které jsou s bambusem spojovány „horizontální“ a „vertikální“. Zde záleží na způsobu, jakým jsou bambusové proužky poskládané. V horizontálním stylu, jsou pásy naplocho, takže horní plocha ukazuje, bambusové přirozené letokruhy, nebo tvz." Klouby ". Ve vertikálním stylu, jsou pásy obráceni na jejich stranách, laminovaná spolu v dlouhých, štíhlých řadách vytváří odlišný vzhled. 
Bambus je exotická dřevina, která se stala velmi žádaným materiálem pro dřevěné podlahy a to nejen kvůli estetice, ale také kvůli vlastnostem materiálu. Bambus je řazen mezi velmi tvrdé dřeviny, a proto je jeho využití vhodné i do komerčních prostor. Další vynikající vlastností bambusu je jeho odolnost proti vlhkosti, která umožňuje použití podlahy v kuchyni nebo koupelně.

Bambus je dřevina, která roste velmi rychle – snadněji obnovitelná. Dosahuje výšky jeden metr a v průměru okolo 30cm. Největší druhy dorůstají výšky až 40 metrů. Za 24 hodin vyroste o neuvěřitelných 100 cm. 

Výhody bambusové podlahy:
- Atraktivita
- Silný a pružný
- Bambusové podlahy jsou snadno čistitelné
- Bambusové podlahy jsou ideální pro alergiky
- Bambusové podlahy jsou alternativou k tvrdému dřevu v oblasti dřevěných podlah
- Bambusové podlahy jsou šetrné k životnímu prostředí




11 komentářů:

  1. Dřevěná podlaha vypadá pěkně, ale myslím si, že by byla náročná na údržbu. My jsme chvíli váhali nad dlažbou v imitaci dřeva, ale ta by byla zase moc studená, tak nakonec zvítězily vinylové podlahy a nemohu si stěžovat. Je teplejší a na údržbu stejně dobrá jako dlažba :-) .

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. O bambusových podlahách už jsem slyšela, ale ještě nikdy jsem to teda na vlastní oči neviděla. Na fotkách to ovšem vypadá moc hezky. My se zrovna chystáme dělat nové podlahy, tak si o tom zkusím něco víc zjistit, kolik to stojí atd a možná bychom nad tím také popřemýšleli.

    OdpovědětVymazat
  4. Je pravda, že potom, co jsem na návštěvě v úplně nově zrekonstruovaném baráčku u kamarádky viděla prvně tento druh bambusové podlahy, tak mne to naprosto okouzlilo. Naštěstí se mi podařilo přemluvit manžu a v obývacím pokoji jsme tuto podlahu také položili - pak už stačilo přidat jen nádherný perský koberec a vypadá to božsky! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, u nás v bytě máme teď nově prakticky všude vinylové podlahy. Jen teda s výjimkou kuchyně a koupelny, tam máme dlažbu. Třeba do obýváku by se mi ale nějaký perský koberec taky hrozně líbil. Bohužel ty starožitné jsou většinou neskutečně drahé. A starat se o to taky není úplně jednoduché.

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty vinylové podlahy jsou fakt super. Mám kamarádku, která si je nedávno nechala udělat u sebe doma a je to fakt něco. Určitě bych do toho být vámi šla. To u nás doma je klasická plovoucí podlaha z laminátu. Ta také není špatná, ale třeba z hlediska údržby je vinyl prý lepší.

      Vymazat
  6. Dřevo je dřevo, já to říkám pořád. Ale třeba vinyl od https://www.floorforever.cz/ nás taky hodně baví. Protože co si budeme povídat, ono to dřevo je prostě dražší. A kromě toho pracuje podstatně více, je to živý materiál. A do toho údržba a to, že ho prostě jednou za pětiletku musíte chtě nechtě přebrousit a ideálně znovu nalakovat. To se vám u vinylu naštěstí vyhne. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj chci se na něco zeptat. Nevíte někdo náhodou jaké podlahy jsou nejlepší z hlediska tepelné izolace? Právě teplo je téma, které teď u nás doma hodně řešíme. Konečně máme plastová okna, takže nám teplo tolik neuniká ven. Rád bych něco udělal i s podlahou. Samozřejmě mám v plánu ale i alternativní způsob vytápění. V tomto se mi zatím nejvíc zamlouvají tepelná čerpadla země-voda.

    OdpovědětVymazat
  8. My máme na chatě dřevěnou podlahu a musím říct, že je její údržba náročnější. Nedávno jsem si koupila krbová kamna zde, které jsou neuvěřitelným doplňkem do našeho obývacího pokoje. Dodávají útulnou atmosféru a přináší pohodu a teplé chvilky s rodinou. Plápolající plameny mi poskytují pocit klidu a uvolnění po náročných pracovních dnech.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak tohle přišlo jak na zavolanou. Zrovna totiž zvažuji rekonstrukci bytu a nové podlahy jsou pro mě velký oříšek. Chci něco kvalitního a nadčasového, aby to vydrželo, co nejdéle. Dřevo je prostě klasika, která se neokouká. Jen se nemohu rozhodnout jakou podlahu do ložnice. Nedávno jsem si koupila novou postel z masivu a zdravotní matraci tady.

    OdpovědětVymazat